CTR per positie: maak betere businesscases met jouw eigen data uit Data Studio

CTR per positie - JustSearch

In dit artikel leg ik je uit hoe je een beeld kunt krijgen van de CTR die je kunt verwachten als je een bepaalde positie behaalt. We doen dit op basis van eigen data, dus geen internationale benchmarks die beloven dat je 30-40% van de zoekvolumes binnenhaalt wanneer je op 1 staat. Gewoon realistische verwachtingen dus. Deze data kan je helpen om betere businesscases te maken en je begrotingen scherp te stellen. Het mooiste is: deze data haal je volledig op via Google Search Console en bewerk je in Google Sheets en/of Data Studio. Het maken van deze analyse kost je dus niets!

Waarom niet gewoon een Search Console export?

Deze methode lijkt omslachtig, want waarom zou je niet gewoon een export uit Search Console gebruiken?

  1. Je werkt met een beperkte hoeveelheid data (max 1000 regels).
  2. Je werkt met gemiddelde van gemiddelden, dus je houdt geen rekening met fluctuaties in CTR en positie over tijd.

Kort gezegd: met Data Studio kun je een scherper beeld krijgen van de CTR die je kunt verwachten. Wie wil er nu geen betere data? Nog niet overtuigd? Volg de stappen gewoon een keer, en vergelijk het met je export uit Search Console. Ik ben benieuwd naar de verschillen die jij eruit haalt. Ik heb verschillen van hele procentpunten gezien in de top 3 van de SERP. Behoorlijke impact op je businesscases dus!

Wat heb je nodig?

  1. Search console toegang
  2. Google Sheets
  3. Google Data Studio

Het doel: zuivere data over behaalde click-through ratio’s per positie

We willen van iedere individuele behaalde impressie (van elke sessie dus, ongeacht of deze nu wel of niet geklikt heeft) weten wat de positie was. Op die manier kunnen we het aantal kliks eruit halen en een CTR berekenen. Deze informatie is echter (zover ik weet) niet beschikbaar. 

Echter: er is een manier om zeer dicht bij deze informatie te komen. Voor deze methode gaan we ervan uit dat een positie op dagniveau stabiel is. Natuurlijk, posities schommelen, maar de meest nauwkeurige informatie die we uit Search Console kunnen halen is op dagniveau. Deze data willen we op grote schaal ophalen (bij voorkeur over een heel jaar), dus een export uit Search Console gaat ons hier niet bij helpen. Immers: als je dit op dagniveau wilt uitdraaien, moet je 365 exports handmatig aanmaken en aan elkaar koppelen. Gelukkig is er een makkelijker manier: Data Studio. 

Aan de slag: CTR’s ophalen uit Data Studio

Stap 1: maak een nieuw rapport aan in Data Studio

Stap 2: voeg jouw Search Console property toe als databron. 

Stap 3: maak een tabel. Kies hierbij voor de volgende waarden:

  • Dimensies:
    • Datum
    • Query
  • Statistieken:
    • Impressies
    • Clicks
    • Gemiddelde positie

Stel de datumselectie van deze tabel in op het gewenste timeframe. Ik raad je hierbij aan om een heel jaar te gebruiken, zodat je eventuele seizoenspieken en -dalen zoveel als mogelijk elimineert.

Het resultaat van deze input zou een tabel moeten geven die je van iedere datum in het timeframe, van ieder keyword de impressies, clicks en de positie toont. Alles bij elkaar een hele hoop data dus.

Exporteren: jouw data in Google Sheets 

Nadat we de tabel hebben opgemaakt, exporteren we deze naar Google Sheets (of Excel als je dat liever hebt, ook prima). Dit doe je in view mode van Data Studio, vervolgens zie je rechts bovenin de tabel een drietal puntjes waarmee je deze export kunt maken.

Je data is geëxporteerd, en nu wil je er informatie uit halen. De eerste stap die we gaan zetten is het afronden van de positie. De makkelijkste manier is om in de tabel een extra kolom toe te voegen waarin we de afgeronde positie aanmaken. Deze kolom noemen we “positie afgerond” en geven we in de cellen eronder de formule =AFRONDEN(E2) (=ROUND(E2) als je Google Suite in het Engels staat) en slepen we naar beneden. Nu heb je van iedere rij een afgeronde gemiddelde positie. Hier kunnen we mee rekenen!

We maken nu een draaitabel aan:

  1. Selecteer de data.
  2. Ga naar invoegen > draaitabel (insert > pivot table)
  3. Plaats deze op een gewenste positie (nieuw tabblad is het meest overzichtelijk) en klik op aanmaken.
  4. Aan de rechterzijde van het scherm opent de editor voor de draaitabel. Hierin geef je de volgende input:
    1. Rijen: positie afgerond
    2. Waarden: clicks, impressies

De draaitabel zit nu in elkaar. Je kunt er nog voor kiezen om een filter in het draaitabel in te stellen met bijvoorbeeld “positie afgerond is kleiner dan 11” om alleen de top 10 te gebruiken. Vervolgens voegen we in de kolom achter de draaitabel nog een kolom toe waarin we de CTR uitrekenen: clicks/impressies. Heb je dat gedaan, dan heb je per gemiddelde positie je CTR uit een hele hoop data gehaald! Hiermee hebben we het doel bereikt van deze analyse. 

Wat moet je hier nu mee?

Dat moet je uiteraard helemaal zelf weten. Ik gebruik het voornamelijk om scherpere businesscases te maken: als we een bepaald project oppakken verwacht ik daar iets van. Vaak pak ik als SEO specialist posities als uitgangspunt. Als we met het project verwachten dat posities gemiddeld 0,5 positie stijgen, vertaalt zich dat door in een hogere CTR. Die CTR weten we nu, waardoor we het kunnen doorvertalen in een taal die jouw klant of stakeholder ook spreekt: euro’s.

Waarom moet je exporteren, en kun je de data niet meteen in Data Studio tonen?

We willen onze gemiddelde positie als rijwaarde (dimensie) gebruiken in een draaitabel om de bijbehorende metrics te tonen. Een numerieke waarde wordt in Data Studio echter niet herkend als mogelijke dimensie. Het is uiteraard mogelijk om deze waarde te formatteren als string, maar als je dit vervolgens als dimensie wilt gebruiken kom je al gauw zo diep in de Data Studio materie dat het niet meer “even een analyse” is.

Waarom halen we niet meteen CTR op uit Data Studio in plaats van clicks en impressies?

Dit kan, maar hiermee bereken je een gemiddelde van een gemiddelde. Je gooit alle CTR’s op één bult en pakt daar het gemiddelde van, waardoor je geen weging hebt. Met andere woorden: de gemiddelde CTR van je keyword met 10 impressies telt even zwaar mee als die van dat keyword met 10.000 impressies.